Ajankohtaista

Julkaistu 2.06.2021

Kiitos! Saimaa-ilmiö on lähtölaukaus uudelle, vaikka titteli Euroopan kulttuuripääkaupunkina menikin Oululle

Vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupungiksi valittiin Oulu. Loppukilpailussa olivat mukana myös Savonlinna ja koko Saimaan alue sekä Tampere.

Vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupungiksi valittiin Oulu. Loppukilpailussa olivat mukana myös Savonlinna ja koko Saimaan alue sekä Tampere. Valinnan teki yhdeksänjäseninen eurooppalainen asiantuntijaraati.

"Itse haku on käynnistänyt itäisessä Suomessa suuren muutoksen, joka on jo voitto itsessään. Eri alueiden ja alojen välinen yhteistyö, kulttuurin näkeminen strategisena muutosvoimana sekä yhteinen visio Itä-Suomesta pääkaupunkiseudun ja Lapin rinnalla houkuttelevana kohteena on saanut meidät puhaltamaan yhteen hiileen”, Saimaa-ilmiön hankejohtaja Sari Kaasinen kertoo.

Hakemuksien arviointi perustui EU-kriteereihin, joihin kuuluvat muun muassa kulttuurinen ja taiteellinen sisältö, toimien monimuotoisuus, kaupungin kulttuuristrategia ja toteutuksen uskottavuus. Vuonna 2026 kulttuuripääkaupunkeja on kaksi, toinen Suomesta ja toinen Slovakiasta.

"Saimaa-ilmiö olisi ollut rohkea valinta. Meillä yhden kaupungin sijasta hakijana oli laaja alue ja suurten spektaakkeleiden sijasta ohjelmamme oli tehty ihmisenkokoiseksi. Hakumuksemme on edelleen kiinnostava kansainvälinen esimerkki siitä, kuinka kaupungit ja alueet voivat nousta pandemian jälkeen esiin osaamisellaan ja kuinka kulttuurin voi linkittää YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin."

Työ jatkuu monin eri tavoin

Saimaa-ilmiön 10-henkinen tiimi jatkaa työtään vuoden 2021 loppuun saakka. Hakukirjassa esitellyille sisällöille etsitään rahoituskanavia ja mahdollisia toimintamalleja.

"Saimaa-ilmiön kulttuuriohjelmassa on useita sisältöjä, joita edistetään jo nyt. Esimerkiksi Saimaan kulttuurin unelmavuodet tullaan toteuttamaan joka tapauksessa. Vuosi 2022 Mikkelissä ja vuosi 2023 Joensuussa ovat saaneet jo loistavat pohjat tulevalle."

Ylimaakunnallinen yhteistyö ja itäisen Suomen yhteinen vahva visio tulevasta ovat lähtölaukaus uudelle.

"Yhteistyön toimintamalli on syntynyt ja se tulee jatkumaan. Kulttuurin kenttä tarvitsee nyt yhdessä tekemistä ja ylimaakunnallista yhteen hiileen puhaltamista, jotta se tulee näkyvämmäksi ja kuuluvammaksi. Se on myös auttanut näkemään miten moninainen ja värikäs meidän kulttuuri- ja taidekenttämme on. Saimaa-ilmiö on myös halunnut tuoda esille erityistaidetta ja laventaa ylipäänsä kulttuurikäsitystä."

Saimaa-ilmiön hakukirjan lopussa esitetyn Saimaa-manifestin arvojen mukainen työ jatkuu.

"Kutsumme edelleen kaikki mukaan tekemään kanssamme turvallisempaa, monimuotoisempaa ja yhdenvertaisempaa huomista. Meistä kukaan ei siihen pysty yksin, mutta yhdessä meillä on muutokseen tarvittavat mahdollisuudet," Kaasinen toteaa.