Ajankohtaista

Julkaistu 7.10.2021

Kisakumppanista yhteistyökumppaniksi – mitä hakijakolmikolle eli Saimaa-ilmiölle, Oulu2026:lle ja Tampere26:lle kuuluu nyt?

Saimaan ja Pirkanmaan alueiden yhteisessä seminaarissa pohditaan, miten jo aikaansaatua tulisi hyödyntää - esimerkiksi kulttuurin strategisen johtamisen ja uuden yhteistyön näkökulmasta.

Oulu voitti Euroopan kulttuuripääkaupunkitittelin kesäkuussa vuodelle 2026, ja on nyt päässyt käynnistämään matkan kohti merkityksellistä vuotta muun muassa perustamalla kulttuurisäätiön. Tänä syksynä hakijakolmikko on myös käynnistänyt uudenlaisen yhteistyön suunnittelun.

Yhteistyö käynnistyi syyskuussa Oulusta, jossa hakijahankkeiden johtajat Oulu2026-hankkeesta Piia Rantala-Korhonen, Saimaa-ilmiöstä Sari Kaasinen sekä Tampere26:sta Perttu Pesä kokoontuivat keskustelemaan teemalla: kuinka löytää tie kisakumppanista yhteistyökumppaniksi. Lopputuloksen ja kuumat saunakeskustelut -podcastin pääset kuuntelemaan täältä.

Tapaamisen myötä päätettiin käynnistää uudenlainen yhteistyö ja verkosto, joka tulee laajenemaan myös muihin kaupunkeihin. Oulussa nähdään, että vuosi 2026 tulee olemaan merkityksellinen kansallisesti: "suomalainen taide, kulttuuri ja luova osaaminen tulevat näkymään Euroopassa ainutlaatuisella tavalla". Seuraavan kerran hakijakolmikko kokoontuu marraskuun alussa Savonlinnan kulttuurifoorumiin, ja yhteistyöstä ja verkostosta tiedotetaan tarkemmin tämän jälkeen.

Mitäs nyt Saimaa-ilmiö ja Tampere?

Osa tulevaisuuden linjausta on myös tämän viikon Saimaan ja Pirkanmaan alueiden yhteinen seminaari, jossa pohditaan, kuinka kulttuuri ja taide voivat aidosti olla alueiden muutosvoimina ja elinvoiman tuojina. Kumpikaan alueista ei tullut valituiksi, mutta se ei tarkoita sitä, että tehty työ menisi hukkaan. Jo aikaansaatua tulisi hyödyntää - esimerkiksi kulttuurin strategisen johtamisen ja uuden yhteistyön näkökulmasta. Case-esimerkkinä seminaarissa kuullaan vaikuttavaksi taidekaupungiksi muotoutunutta Mänttä-Vilppulaa, joka haki Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2011 ja oli mukana myös tuoreessa Tampereen haussa.

Tampereen osalta jatkosuunnitelmat ovat selkeät: jo hakuvaiheessa Pirkanmaan kunnat päättivät, että tappion tullessa luovien alojen kehittämiseksi tehty työ tullaan hyödyntämään. Tuleva kokonaisuus on nimeltään Operaatio Pirkanmaa, ja se toteutetaan vuosina 2022-2024. Hankkeen budjetti on 2,6 miljoona euroa, ja tarkoituksena on tukea Pirkanmaan alueen kulttuuritoimijoita ja edistää pandemiasta elpyvää elämystaloutta.

Saimaa-ilmiön käynnistämä työ ja suuret teemat, kuten ylimaakunnallisuus ja itäisen Suomen voimien yhdistäminen, kansainvälisesti näkyminen sekä lumovoimaisen taide- ja kulttuurikentän ja kulttuurimatkailun uudet aallot ovat toistaiseksi tiiviiden keskusteluiden alla.

Kuva: Henri Turunen, Oulu2026