Ajankohtaista

Julkaistu 2.02.2021

Missä mennään ja mitä kohti? Tutustu Saimaa-ilmiön aikajaan & tilannepäivitykseen!

Euroopan kulttuuripääkaupunkihaussa vuodelle 2026 on käynnissä kokonaisuuden kriittisin kuukausi.

Euroopan kulttuuripääkaupunkihaussa eletään kiireisiä aikoja. Tutustu aikajanaan ja alla oleviin kysymyksiin, niin saat tietää mitä on tapahtunut, mitä parhaillaan tapahtuu ja mitä on vielä edessäpäin.

Mikä on hakukirja?

Euroopan kulttuuripääkaupunkihaussa kandidaatit hakevat mukaan raadille palautettavilla hakukirjoilla, joissa vastataan ennalta asetettuihin kysymyksiin. Vastauksissa käydään laajasti läpi taiteellisten ohjelmien lisäksi muun muassa alueen kulttuuristrategia, toteutuskyky, eurooppalainen ulottuvuus, osallistaminen ja hallinto. Hakukirjan sisältöjen työstäminen vaatii lukuisia kohtaamisia, työpajoja, neuvotteluita ja strategista linjaamista.

Euroopan kulttuuripääkaupunkien maat nimetään etukäteen, ja niiden kaupungit kisaavat tittelistä keskenään. Näin varmistetaan kunnianhimoinen ja aidosti vaikuttava kokonaisuus. Ensimmäisellä kierroksella kaikki kiinnostuneet voivat hakea noin 60-sivuisella kirjallaan mukaan, josta eurooppalainen asiantuntijaraati valitsee seuraavalle kierrokselle mukaan pääsevät kandidaatit ja antaa näille ehdotukset mitä asioita hakukirjassa olisi syytä vielä huomioida. Kandidaattikaupungit saavat viimeistellä noin satasivuisen hakukirjansa loppuun ja palauttavat sen sovitusti tiettynä päivämääränä.

Vuonna 2026 Euroopan kulttuuripääkaupungit nimetään Suomesta ja Slovakiasta. Suomesta Euroopan kulttuuripääkaupungiksi 2026 haki kolme kaupunkia: Savonlinna, Oulu ja Tampere, joista kaikki pääsivät mukaan toiselle kierrokselle. Kolmikosta Savonlinna on ainoa, joka ei ole aikaisemmin ollut mukana Euroopan kulttuuripääkaupunkihakuprosessissa. Hakua kutsutaan nimellä Saimaa-ilmiö, koska kyse on itäisen Suomen yhteisestä hausta.

Mitä nyt tapahtuu?

Parhaillaan kaikki kolme kandidaattikaupunkia viimeistelevät ja syventävät hakukirjojensa sisältöjä. Kokonaisuuteen liittyy usein projektitiimi, kymmenet ellei sadat taiteilijat, kansainväliset yhteistyökumppanit, valokuvaajat, hakukirjan taittajat ja kääntäjät. Tiivistä yhteistyötä tehdään myös kaupunkien ja maakuntien edustajien kanssa samoin kuin potentiaalisten sponsoroijien ja rahoittajien kanssa.

Hakukirjan näkökulmasta elämme varmastikin kriittisintä kuukautta, sisällöt ja yhteistyökumppanit tarkentuvat ja niiden on syytä olla häikäiseviä. Kyseessä on kilpailu, joten osa sisällöistä salataan ennen palautusta. Lopulliset hakukirjat ojennetaan Opetus- ja kulttuuriministeriölle 23.4.2021. Eurooppalainen asiantuntijaraati kuulee kaikki kandidaatteja toukokuussa ja kesäkuussa päätetään kisan voittaja. Avoimia hakuja palautettavaan kirjaan ei ole enää tulossa, mutta mikäli voitamme, useat haut käynnistyvät ja yhteistyön mahdollisuuksia tulee laaja-alaisesti.

Mitä tulevaisuus tuo tullessaan?

Kun Saimaa-ilmiö voittaa Euroopan kulttuuripääkaupunkitittelin, perustetaan jo loppuvuoden aikana 2021 uusi osakeyhtiö, joka lähtee toteuttamaan hakukirjassa esiteltyä massiivista kokonaisuutta. Osakeyhtiön organisaatiomalli luovine johtajineen ja ohjelmakoordinaattoreineen on osa hakukirjan sisältöä. Vaikka hakua kutsutaan nimellä "Euroopan kulttuuripääkaupunkivuosi", on kyseessä noin viiden vuoden mahtava kokonaisuus. Historia on osoittanut, että tapahtuma myös tarjoaa kaupungille mahdollisuuden uudistua, näyttäytyä uudella tavalla omille asukkailleen, nostaa kaupungin kansainvälistä profiilia, antaa uutta energiaa kaupungin kulttuurielämälle ja vahvistaa matkailua.

Jos taas kävisi niin, että Saimaa-ilmiö ei voita kisaa, jatkaa 10-henkinen tiimi työtään vuoden 2021 loppuun saakka. Saimaa-ilmiön kulttuuriohjelmassa on useita sisältöjä, joita edistetään jo nyt. Esimerkiksi Saimaan kulttuurin unelmavuosia suunnitellaan tiiviisti, joista ensimmäinen vuosi 2022 Mikkelissä on saanut jo erillisen rahoituksen.

Itäisen Suomen näkökulmasta Euroopan kulttuuripääkaupunkihaku on käynnistänyt jotain suurta, joka tulee muuttamaan tulevaisuuttamme uudenlaiseen suuntaan kävi sitten kisassa miten tahansa – Saimaan vuosikymmen on jo alkanut!

Mitä ja milloin - tutustu aikajanaamme!

Tutustu ensimmäisen vaiheen hakukirjaamme täältä.