Ajankohtaista

Julkaistu 25.01.2022

Saimaan alue hakee European Region of Gastronomy -titteliä vuodelle 2024 – isossa roolissa ovat alueen kolme ruokalähettilästä, jotka on nyt valittu

Saimaa-ilmiöstä sytykkeen saaneen yhteistyön tavoitteena on nostaa itäinen Suomi Lapin ja Helsingin rinnalle kiinnostavaksi matkailukohteeksi.

Saimaan alueesta ollaan kehittämässä yhtä Euroopan ruokamatkailun keskusta, sillä alue hakee European Region of Gastronomy -titteliä vuodelle 2024.

Näkyvä osa hakua ja jo tänä keväänä käynnistyvää kehitystyötä ovat alueen ruokalähettiläät, ja tässä vaiheessa projektiin on kiinnitetty kolme todellista ruokamatkailun ammattilaista: Etelä-Savosta Jyrki Tsutsunen, Etelä-Karjalasta Ulla Liukkonen ja Pohjois-Karjalasta Anni Korhonen.

Ylpeydellä mukana

Ruokalähettiläät osallistuvat muun muassa innovaatioiden kehitykseen, PR-vierailuihin sekä tänä vuonna käynnistyvään Saimaan alueen oman ruokastrategian ideointiin.

”On ilo päästä avaamaan Saimaan piilotettuja helmiä kansainvälisille yleisöille. Olen tehnyt taidetta ja ruokaa yhdistäviä projekteja ympäri maailmaa, ja intohimoni on yllättää, opettaa ja yhdistää asioita uudella tavalla,” Mikkelistä kotoisin oleva kulttuurikokki Tsutsunen toteaa.

Lappeenrantalainen Ulla Liukkonen sai viime syksynä korkeimman mahdollisen keittiömestarin kunnianosoituksen, kun hänelle myönnettiin Maailman keittiömestariliiton The World Association of Chefs Societies -yhdistyksen kunniajäsenyys.

”Olen eläkkeellä, ja teen nykyään asioita, jotka koen tärkeäksi. Saimaan alueen ruokamatkailun nostaminen uudelle tasolle on todellakin tärkeää, samoin kuin se, että tässä projektissa pääsen innostamaan ja siirtämään tietotaitoa tuleville sukupolville.”

Anni Korhonen on innokas karjalaisperinteen vaalija ja pyörittää Pohjois-Karjalassa Valtimolla majataloa, Puukarin Pysäkkiä.

”Lähden innolla ja ylpeänä edustamaan aluettamme. Meidän elämisentavassamme, kulttuurissamme ja luonnossamme on jotain niin ainutlaatuista, jonka ei kannata jäädä salaisuudeksemme. Kestävyys on kaiken ytimessä; tehdään tätä työtä siten, että tulevat sukupolvet saavat myös nauttia puhtaista Saimaan rannoista.”

Hakukirja valmistuu parhaillaan

Ruokalähettiläät ovat olleet myös ideoimassa ja tekemässä Saimaan alueen European Region of Gastronomy -hakukirjaa, jonka viimeistely on parhaillaan käynnissä. Kirja julkaistaan helmikuun aikana, ja ensi syksynä saamme tietää, voittaako Saimaan alue tämän tittelin.

Varsinainen kehitystyö kuitenkin on käynnistynyt, ja haun myötä Saimaan alue on liittynyt International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism -verkostoon, jossa valmennetaan ja tuetaan kestävän ja paikallisen ruokamatkailun alueita sekä rakennetaan kansainvälistä matkailun osaamisverkostoa.