Ajankohtaista

Julkaistu 30.12.2020

Taiteellinen tiimi kirittää Saimaa-ilmiötä kohti Euroopan kulttuuripääkaupunkitittelin voittoa

Viiden itäsuomalaisen taiteilijan ja vaikuttajan rooli tulee olemaan ennen kaikkea eurooppalaisen ulottuvuuden ja ohjelmasisältöjen rakentamisessa.

Saimaa-ilmiön Euroopan kulttuuripääkaupunkihakuun on nyt nimetty taiteellinen tiimi.

Tiimiin kuuluvat ANTI-festivaalien taiteellinen johtaja Johanna Tuukkanen, kuvanveistäjä Reetta Gröhn-Soininen, säveltäjä ja luova yrittäjä Markus Pesonen, suunnittelija ja kulttuurialan yrittäjä Pauliina Rundgren sekä Humanistisen ammattikorkeakoulun lehtori Juha Iso-Aho.

Viiden itäsuomalaisen taiteilijan ja vaikuttajan rooli tulee olemaan ennen kaikkea eurooppalaisen ulottuvuuden ja ohjelmasisältöjen rakentamisessa. Työhön on varauduttu kutsumaan vierailijoiksi nuorten raadin ja monikulttuurisuuden edustajia.

Tiimin kädenjälki tulee näkymään ennen kaikkea kulttuuripääkaupunkihaun hakukirjassa, jota kymmenen hengen tiimi työstää parhaillaan ja joka palautetaan kansainväliselle raadille huhtikuun lopussa. Kesäkuun alussa julkaistaan, kuka Suomen ehdokkaista, Tampere, Oulu vai Savonlinna, pääsee Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuonna 2026. Tittelin edellytyksenä on vahva kansainvälinen vuorovaikutus, ja esimerkiksi ohjelmasisällöissä tehdään yhteistyötä kansainvälisten taiteentekijöiden kanssa.

Taiteellisen tiimin kommentit

Uskon, että upean taiteellisen tiimin kanssa saamme koottua ohjelman, joka tuo esiin moninaisia taiteilijoita ja taiteen muotoja, luo rohkeita mahdollisuuksia yhdessä tekemiselle ja erilaisille kokeiluille, mutta on aidosti saavutettavaa. Toivon, että ohjelma tulee rohkeasti ottamaan kantaa yhdenvertaisuuden sekä kulttuurisesti, ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävän maailman puolesta. Saimaa-ilmiö tarvitsee ja ansaitsee kulttuuripääkaupunki-tittelin. Nyt on aika osoittaa, että myös Eurooppa tarvitsee Saimaa-ilmiötä!
Johanna Tuukkanen

Saimaa-ilmiö on hieno hanke, koska se nojaa maakuntien yhteistyöhön ja toivottavasti myös generoi sitä lisää, erityisesti kulttuurisektorilla. Saimaan ympärysmaakunnat ovat kiinnostava kokonaisuus maantieteellisesti, historiallisesti ja kulttuurisesti – ja matkailullisesti. On ilo saada olla tässä mukana.
Juha Iso-Aho

Saimaa on minulle suunnittelijana ja käsityöläisenä sielun maisema ja inspiraation lähde. Yrittäjänä näen, että Saimaan alue on kansainvälisesti katsottuna helmi, joka vielä odottaa löytymistään. Kiinnostavan kulttuuritarjonnan eteen tarvitaan yhteistyötä; isoja vetureita ja pieniä tuotteistajia, jotka yhdessä muodostavat hyvinvointia ja elinkeinoa tuottavan verkoston. Tämän saavuttaaksemme meidän tulee olla ylpeitä omasta alueestamme ja sen osaajista. Savonlinnan valinta kulttuuripääkaupungiksi tuo kaivattua kansainvälistä näkyvyyttä koko alueellemme ja vahvistaa koko Saimaan alueen matkailun ja kulttuurielinkeinoa sekä tuo hyvinvointia meille kaikille. On ilo olla mukana taiteellisessa tiimissä, päästä tälle näköalapaikalle sekä tuoda omat verkostot Saimaa-ilmiön käyttöön.
Pauliina Rundgren

Olen suurella mielenkiinnolla mukana Saimaa-ilmiössä. Sen alueellinen vaikuttavuus ja yhteistyön tuomat mahdollisuudet ovat meille toidella tärkeitä. Odotan, että pääsemme heti tammikuussa työstämääna ioita eteenpäin.
Reetta Gröhn-Soininen

Paljon oli vettä virrannut ennen kuin paluu muutin Saimaalle 13 vuoden Tanskassa ja Saksassa asumisen jälkeen. Päällimmäisenä olin kiinnostus siitä millainen maaseudun tulevaisuus voisi olla kulttuurin näkökulmasta. Näin mahdollisuuden, jota esimerkiksi Berliinissä ei ollut. Identiteetti on kiinnostava ilmiö. Koen itseni eurooppalaiseksi, suomalaiseksi mutta myös saimaalaiseksi. Kun mietin tätä tarkemmin identiteettini rakentuu vahvemmin luontoon ja maisemaan kun tapoihin ja hallinnolliseen alueeseen tai kielelliseen murteeseen. Saimaa-ilmiön myötä olen löytänyt sillan tämän alueen hengen heimolaisiin. Vaikka vesi jakaa meitä maantieteellisesti, se myös yhdistää meidät maisemallisesti ja kulttuurisesti. Olemme saimaalaisia. On ilo ja kunnia olla mukana Saimaa ilmiön taiteellisessa tiimissä.
Markus Pesonen

Kuvat: taiteilijoiden omia, Johanna Tuukkasen kuva: Pekka Mäkinen.

Tilaa uutiskirje. Saat kaikki uutiset ja tapahtumat kätevästi sähköpostiisi.