Saimaa-ilmiön teemat

Kattoteemana ilmiömäiset

Ilmiömäisyys

Saimaa-ilmiön kattoteeman avulla nostetaan esiin itäisen Järvi-Suomen ilmiömäisyyttä sekä tähdätään itäsuomalaisen vaatimattomuuden kääntämiseen positiiviseksi ylpeydeksi, jättäen silti tilaa useille tulkinnoille ja leikittelylle. 

Ilmiömäiset ihmiset ja kohtaamiset...

Ilmiömäiset elämykset ja tapahtumat...

Ilmiömäiset paikat ja luonto...


 

Teema Veden voimalla

Veden voimalla

Mikä on maailman paras paikka olla ja elää? Se löytyy Itä-Suomesta, jossa vesi on jääkaudesta saakka muovannut maisemia mukaville mutkille, tuonut uskallusta ja rouheutta. Se on opettanut meidät arvostamaan luontoa. Vesi ohjaa asujat mieluisille kotipaikoille rakentamaan kyliä, taajamia ja kaupunkeja. Ikiaikaisen järviluonnon lisäksi on tarvittu suo, kuokka, Toivo ja Saima  – joskus jopa perkele! Niiden voimalla on syntynyt muheva alusta itäsuomalaiselle taiteelle ja maailmaa valloittaville innovaatioille. Veden äärellä vallitsee ainutlaatuinen rauha ja turvallisuus. Tänne on hyvä tulla maailman turuilta menestymään ja viihtymään. Ennen, tänään ja tulevina aikoina.

yhteinen historia ja vesistöön pohjautuva kulttuuri · saaret, veneily, höyrylaivat, lossit, jäätiet, lautat · lähimatkailu, mökkikulttuuri, rantasaunat · ympäristönsuojelu · itäisen Järvi-Suomen ainutlaatuisuus · kaupungit luonnon sylissä · vuodenajat · luonnonilmiöt

Teema Veden voimalla

Yhdistävillä silloilla

Lukuisilla silloillamme on historian aikana syttynyt romansseja, ratkottu riitoja ja sodittu. Nyt sillat yhdistävät ihmisiä ja ajatuksia. Sillat ovat kohtauspaikkoja, joiden vaikutukset näkyvät kulttuurin rikkautena. Pohjoinen sijaintimme Euroopan Unionin itärajalla ja Venäjän naapurina luo kaupan ja kulttuurin siltoja. Elämme luovuuden lähteellä, jonne mahtuu hyvin uusia asujia, keksijöitä ja tekijöitä. Täällä on hyvä elää ja olla – ja jäädä vaikka pidemmäksikin aikaa. Ennen, tänään ja tulevina aikoina.

monimerkityksinen · kohteiden ja tapahtumien saavutettavuus · välimatkat ja reitit · digitaalisuus  · monipaikkaisuus · suhteemme Venäjään

Teema Veden voimalla

Itäisellä ilolla

Tervetuloa aitojen ihmisten seuraan! Itä-Suomessa elävät sulassa sovussa rehevä karjalaisuus ja lupsakka savolaisuus. Jokaisessa kolkassa on oma kylähullunsa ja leikkiä lasketaan ikään katsomatta. Saunatontut, maahiset ja vetehiset osataan yhä lepyttää ikiaikaisin taidoin. Kalevalainen poljento kaikuu askelissa, ja menneisyyden viestit esimerkiksi kalliomaalauksissa antavat ajatuksille juuret. Puhdas luonto aitoine anteineen maustaa elämää. Kulttuurimme on omaleimaista ja aitoa. Tilaa riittää uusille ihmisille ja ajatuksille sekä rohkeille kokeiluille. Ennen, tänään ja tulevina aikoina.

syli avoinna · vieraanvaraisuus · yhteisöllisyys · ruokaperinne · uudet tulijat · uskallusta olla aito · myyttisyys